Julgran - Fakta och information om Julgranar

Sköta en julgran

Sköta en julgran

Genom att ta hand om julgrannen på ett bra sätt kan du se till att granen klarar sig någon eller några veckor till. Nedan får du några tips för att få din gran att se fin ut länge, kanske ända till julgransplundringen.Skapa ett bra snitt för att vattna granen

Bäst är om ni sågar av granen längst ner vid foten så att den har ett nytt och färskt snitt att ta upp vatten genom, ungefär som med snittblommor. Dessutom är det en fördel att skära upp 10 cm långa snitt från julgranens fot och uppåt så att julgranen lättare kan ta upp vatten.

Du ska sedan se till att julgranen alltid står i kallt vatten och aldrig torkar ut.

Tvätta av din julgran

Tvätta av din julgran

En julgran är full av mögelsporer och små insekter och andra kryp. Du ska tvätta granen efter den har tinat upp eftersom då är det bättre fart på småkrypen som vaknat och kommit ut. Bäst är att skölja av granen 10 minuter med kallt vatten två gånger med en timmes mellanrum.

Tina upp julgranen långsamt

När julgrannen kommer hem till dig är den kall och aldrig varit inne. Genom att tina upp er julgran långsamt håller den längre. Ställ gärna granen svalt några dagar i vatten, gärna i källare, garaget eller på en kallvind.

Det går också att ställa julgranen i duschkabinen och spola granen med iskallt vatten några minuter 4 gånger varje dag i 2-3 dagar.

Om din gran barrar

Julgranen barrar

Om din gran börjar barra håller den på att dö. Det finns inte så mycket man kan göra förutom att förlänga dess dödskamp.

Bästa sättet att hålla en barrande julgran vid liv några dagar till är att ge den helt vanligt kallt vatten utan några tillsatser. Se till att den hela tiden har vatten i julgransfoten.

Mögel i julgranen

Alla julgranar innehåller massa mögelsporer vilka förökar sig snabbt i värmen. Mögelsporerna kan leda till snuva eller allergireaktioner. Även ögonen kan bli irriterade av mögelsporerna. De julgranar som är mest utsatta för mögelsporer är kungsgranarna. För att helt slippa mögelsporer rekommenderas en plastgran som julgran.