Julgran - Fakta och information om Julgranar

Julklappstradition - Historik om julklappar

Julklappstradition - Historik om julklappar

Julklappar har i Sverige har en lång tradition och har delats ut sedan 1600-talet. Ordet julklapp kommer av att någon klappade (knackade) på dörren för att sedan slänga in en paket under julen. Paket var ofta hårt inslaget och hade någon form av elakt eller underfundigt skrivet på rim.Trevliga julklappar

Julklapparna utvecklades från att ha haft elaka rim och kastats in till att ges över för hand och ha trevliga och roliga rim. Under 1700- och 1800-talet början man också ge julklappar till de som hade lite sämre.

Ofta hade pigor och drängar lite sämre ställt och fick lite extra julklappar eller julgåvor av husbonden. Detta kan jämföras med våra tider då barnen får extra mycket julklappar eftersom de inte har råd att själva köpa allt de behöver.

Julbocken delad ut julklapparna

Julbocken delad ut julklapparna

I den protestantiska världen började under 1700-taleets slut även samlas kring julbocken som delad ut julklapparna. Jultomten hade inte införts ännu eftersom vi protestanter hade förträngt helgonet Sankt Nikolaus som hade bocken som följeslagare.

Julklappar från jultomten

Jultomten kom in ganska sent i den svenska historien. Hustomten eller gårdstomten hade funnits under flera hundra år men har delad aldrig ut presenter eller klappar utan hjälpte till med att sköta gården.

I slutet av 1800-talet tog man julbockens husse Sankt Nikolaus, den amerikanska Santa Claus som kommit fram på 1820-talet och den svenska hustomten vilka i en förening blev en jultomte som var en stor glad gubba i vitt skägg som delade ut paket, presenter och kulklappar.

Julklappar i julkalendern

Under 1930-talet kom det första julkalendrarna eller adventskalendrarna som hade presenter i kalenderna. De första kalendrarna innehåll kakor eller godis men efter andra världskriget började det finnas kommersiella kelendrar med varor i.

Tradition att dela ut julklapparna

Många familjer har traditionen att dela ut julklappar efter Kalle Ankas Jul.