Julgran - Fakta och information om Julgranar

Återvinna julgranen

Återvinna julgranen

20 dagar efter jul ska granen kastas ut som det heter i visan. Många kastar ut granen tidigare eftersom den börjat tappa alla barren. Det är dock viktigt att julgranen återvinns på rätt sätt.

Fram till 1970-talet kastades bokstavligen julgranar ut från balkonger eller genom ytterdörrar. Detta kunde dels orsaka direkta personskador men massvis med granar blev liggande eftersom ingen tog hand om dem.

Det vanligaste är nu att man återvinner granarna genom att de går till förbränning i något närliggande värmekraftverk. I de flesta kommuner räcker det att sätta ut granen vid sopptunnen vid ett förbestämt datum och då kommer kommunens renhållningsarbetare och hämtar granen för att frakta julgranen vidare till dess sista vila.Fördelar med att återvinna julgranar

Fördelar med att återvinna julgranar

Det finns massor med fördelar med att återvinna julgrannar. Nedan listas bara några av alla fördelarna att låta kommunen ta hand om julgranen.

  • Du behöver inte ta hand om granen själv utan kommunen tar hand om den
  • Granen ligger inte och skräpar ute
  • Ingen skadar sig på den gamla avbarrade julgranen
  • Granen ger ett bra energitillskott till kommunen vilket innebär att man spar in på olja

För varje julgran som lämnas in till återvinnig kan de bli så mycket elektricitet att en tvättmaskin kan köras 4 gånger.