Julgran - Fakta och information om Julgranar

Blågran

Blågran

Blågran, picea pungens, kommer från Nordamerika och växer där det finns bra tillgång på vatten. Blågranen passar mycket bra som julgran eftersom den är vacker och tät men framförallt så barrar inte julgranar som är blågranar.

Blågranen kan bli över 20 meter hög och hela 5 meter i omkrets. Blågrannens barr kan bli 3 cm långa och kottarna som växer nedåt, eftersom detta inte är en riktig ädelgran, kan bli 10 cm långa.

En odlas blågran brukar skördas efter 8-10 år och fördelen med en blågran är att den ofta kan stå inomhus i värme i 8 veckor utan att barra.Blågran som julgran

Andel blågranar som julgranarna

Blågranen är inte så vanlig som julgran i Sverige men det förekommer att den säljs som silvergran eftersom dessa liknar varandra mycket även om kottarna växer åt olika håll.

Främsta anledningen till att blågranen inte fungerar som julgran är ett den luktar starkt men ett uns av kasspiss. Blågranen fungerar dock utmärkt utomhus och är som namnet säger lita åt de blåa hållet. Det finns olika typer av blågranar och mycket av växtförädlingen går ut på att få dem så blåa som möjligt.