Julgran - Fakta och information om Julgranar

Silvergran

Silvergran

Silvergran, abies alba, finns i Europas södra och mellersta fjälltrakter. Silvergranen kan bli över 40 meter och omkretsen kan bli mer än 4 meter. En odlas silvergran är omkring mellan 8-12 år när den avverkas.

Silvergranen har mycket välordnade barr vilka är 2-3 cm långa. Silvergranens barr glänser mörkt grönt på ena sida och är lite åt det silvervita hållet på andra sidan. En silvergran passar därför mycket bra som en vacker och julig julgran.

Silvergranens kottar kan bli 20 cm långa och 4 cm breda och på silvergranen, liksom på alla ädelgranar, växter kottarna uppåt. Även om silvergranen kallas silver så ser den lite alls lika silvrig ut som blågranen vilket för att dessa kan blandas ihop ibland.Andel silvergranar av julgranarna

Silvergranar som julgranarna

Silvergranen är den fjärde vanligaste julgranen i Sverige efter kungsgran, rödgran och plastgran. Totalt står det silvergranar i cirka 6% av de svenska hemmen.

Pris för en silvergran

En silvergran kostar betydligt mer är en klassisk svensk julgran. Ett problem med silvergranar är att de drabbas lätt av insektsangrepp vilket bidrar till det högre priset.

Silvergranar och blågranar förväxlas ofta av julgransförsäljare och en silvergran brukar betinga ett pris som är 20-50 % högre än en blågran. För en 2 meter hög silvergran som ska användas till julgran kan kosta 400-700 kr.

Silvergranen användning

Silvergranen har ringa bruksanvändning en den stora marknaden är inte för julgranar inomhus utan mer som prydnadsgranar i trädgårdar och i parker. Silvergranarna som står utomhus används ofta som julgran.

Fördelen med att använda en silvergran som julgran är att den förutom är vacker dessutom inte barrar.