Julgran - Fakta och information om Julgranar












Julklappar

Julklappar

Julklappar är presenter som delas ut kring julen, oftast på julafton. Julklapparna brukar oftast slås in med vacker julpapper, ofta med motiv i med röda eller guldinslag.

Julklapparna kan även benämnas julpresenter eller julgåvor men dessa brukar inte delas ut i samband med julklappsutdelningen utan några dagar innan jul från t.ex. företag eller till välgörenhet.

Jultomten kommer med julklapparna

Om det finns mindre barn i familjen brukar ofta jultomten komma med en del av julklapparna i en säck. Jultomten är dock ofta mer sällsynt förekommande om det endast finns vuxna att ge julklappar till.

När jultomten varit på besök får man öppna julklapparna som tomten delat ut.



Julklappar under julgranen

Julklapp

De julklappar som tomten inte kom med i sin säck brukar kunna hittas under julgranen. Den som ska få julklapparna får inte känna skaka eller på annat sätt försöka får reda på innehållet i julklappen innan det är dags för julklappsutdelning

Julklappsutdelning

Julklappsutdelningen är julens högtidspunkt anser alla barn. Ett se barnens spända förväntan över vad som kan vara i julklappen, känna spänningen i luften, är svårslaget. Ofta är väntan och öppnandet av julklappen en större upplevelse än själva julklappen.

De flesta delar ut julklapparna på eftermiddagen efter klockan 16 när Kalle Ankas Jul har slutat.

Julklappen

Julklappen var också tidigare namn på en tidning som gavs ut i samband med julen. Den första utgåvan av Julklappen gavs ut av Kristina Quint och kom redan år 1893.